855x270

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πλήθος προσκεκλημένων ολοκληρώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Φορολογική του Επιτροπή, το 10ο Thessaloniki Tax Forum 2018, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο The MΕΤ.

gp

sagp

Απευθείας στο Taxisnet θα τηρούνται από το 2019 τα βιβλία εσόδων-εξόδων της εφορίας, προκειμένου να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές, δήλωσε από το βήμα του 10ου Thessaloniki Tax Forum, στη Θεσσαλονίκη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Η συμπλήρωσή τους θα γίνεται αρχικά από τον εκδότη των τιμολογίων, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Από το 2020 και μετά, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με την έκδοση του e-τιμολογίου. Η έναρξη του μέτρου τοποθετείται χρονικά εντός του 2019, όταν διασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς των συστημάτων της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων συστημάτων ηλεκτρονικής υποβολής του φόρου μεταβίβασης αλλά και των παρακρατούμενων φόρων.

cp1

Το μίγμα πολιτικής που επέτρεψε στην Κύπρο να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα προσαρμογής με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε στο 10ο Thessaloniki Tax Forum, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρίστος Πατσαλίδης. Μιλώντας στο Tax Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε, ότι  «το μόνο μέτρο που μπορεί να δώσει ευελιξία σε μια χώρα της ευρωζώνης είναι η ορθή δημοσιονομική πολιτική». Όπως εξήγησε, την ώρα της μεγάλης κρίσης στην Κύπρο, η επιλογή η οποία υιοθετήθηκε από το κράτος ήταν η προσαρμογή κατά 80% σε επίπεδο δαπανών και κατά 20% σε επίπεδο φορολογίας. «Οι υψηλοί φόροι είναι προφανές ότι δεν αποδίδουν. Εμείς επιλέξαμε μια εμπροσθοβαρή πολιτική στο πεδίο των δαπανών. Οι κρίσεις φανερώνουν ότι υπάρχουν δαπάνες, που είναι αχρείαστες. Το μίγμα οικονομικής πολιτικής με κατάργηση των αχρείαστων δαπανών, την ανακατανομή σε δαπάνες με προστιθέμενη αξία και τη διατήρηση χαμηλής φορολογίας ως βοηθητική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

 IMG_4781

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, έθεσε το ζήτημα της μονιμότητας του κ. Πατσαλίδη, τονίζοντας πως η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντική. «Η Κύπρος έλαβε μία συνειδητή πολιτική επιλογή και εκτίμησε, ορθώς, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα επαναφέρει την ανάπτυξη. Εμείς έχουμε ακολουθήσει τον εντελώς αντίθετο δρόμο, με τη μεγάλη αύξηση των φόρων», είπε.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, επεσήμανε πως η κατάργηση της θέσης του γενικού διευθυντή στους κρατικούς φορείς με την πολιτική θέση του γενικού γραμματέα, που αλλάζει ανάλογα την ηγεσία, δεν μπορεί να λειτουργήσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σταθερής φορολογικής πολιτικής.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, τόνισε ότι το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να περάσει από efficinency (αποδοτικότητα) σε effectiveness (αποτελεσματικότητα).

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, τόνισε ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει συνέχεια στο κράτος αλλά ούτε και στην ίδια κυβέρνηση, καθώς ο κάθε υπουργός ακολουθεί τη δική του ατζέντα. Σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος πέτυχε επειδή τήρησε τη συμφωνία με τους δανειστές, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Κλείνοντας τις εργασίες του Forum ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,  Σταύρος Κώστας, υπογράμμισε πως μια φορολογική πολιτική με συναίνεση, αποτελεσματικότητα και με πυξίδα την καινοτομία μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

 session1

 session2

session3

BAR AGENDA

Stavros Kostas, Chairman, Taxation Committee, American-Hellenic Chamber of Commerce    Speech        Presentation

Katerina Savvaidou, Assistant Professor, AUTH, Jean Monnet Chair, EU Tax Policy and Administration, Ex. Secretary General of Public Revenue, Ministry of Finance

Marina Allamani, Tax Partner, Zepos & Yannopoulos

Dimitris Panozachos, President & CEO, Orthologismos

George Fragkos, Human Capital Consulting Leader, Deloitte

Evangelos Abeliotis, President, Abeliotis & Associates

Katerina Grivaki, Tax Senior Manager, PwC

Christos Kourouniotis, Associated Partner-Tax, EY

Sotiris Gioussios, Senior Tax Partner, Grant Thornton

Konstantinos Ekatos, CEO & Founder, LINK

Emmanuel Vlachogiannis, A Vice President, EVETH

videoLOGOS

triandriaus power

  • November 12, 2018
    1:00 pm - 9:00 pm