IRP_880x255

0018

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας  το  3ο συνέδριο με θέμα «Η Πάταξη του Λαθρεμπορίου & του Παραεμπορίου: Μοχλός Ανάπτυξης στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Οικονομία», που διοργανώθηκε στις 6 Ιουλίου 2017,  στο ξενοδοχείο KING GEORGE.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα και η οποία μπορεί να βασιστεί σε αισιόδοξες προβλέψεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας και το μέλλον της χώρας. Ενώ τόνισε, «Το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και η έστω χαλαρή δέσμευση των εταίρων για την λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα κριθούν απαραίτητα για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά τη λήξη του Προγράμματος, δημιουργούν προοπτικές δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι μακρές όμως και χωρίς τελικά αντίκρισμα διαπραγματεύσεις, επέφεραν νέα βάρη στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και είχαν υφεσιακές συνέπειες στην αγορά και στην οικονομία». Στη συνέχεια σημείωσε,  «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα μας βγάλουν από την κρίση, είναι οι ίδιες που θα επιτρέψουν στην καθημερινότητα του επιχειρείν να επιχειρήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος της κοινωνίας της πολιτείας αλλά και της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα και γω σήμερα να δούμε και εκείνες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου να λειτουργήσει θετικά, σαν μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

0060

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Την 1η ενότητα συντόνισε ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ, Manager Illicit Trade Strategies & Prevention EU, Philip Morris International, ο οποίος σχολίασε ότι τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από το λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων ξεπερνούν το 1 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς και ότι χρειάζεται η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Διοικητής, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Η μεγάλη αύξηση φόρων και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τους χαμηλούς συντελεστές σε γειτονικές χώρες έχουν συντείνει στην αύξηση του λαθρεμπορίου στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά μεγέθη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ εργάζεται στην κατεύθυνση της καταστολής και της πρόληψης καθώς και ότι το προσωπικό στα τελωνεία είναι το μισό απ’ ότι πριν 6 χρόνια ενώ υπάρχει ανάγκη μέσων δίωξης.

Η προσπάθεια είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Diageo Hellas

Στα αλκοολούχα ποτά μία στις πέντε φιάλες είναι παράνομη. Το κράτος χάνει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ φόρους σε ετήσια βάση.

Και δεν είναι μόνο ο ΕΦΚ που έχει επιδεινώσει το πρόβλημα αλλά και η γραφειοκρατία, με ενδεικτικό ότι το 2016 αναδείχθηκαν 75 υποθέσεις λαθρεμπορίας στις οποίες ενεπλάκησαν 45 υπηρεσίες.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΡΓΑΡΩΤΟΣ

Αντιπρόεδρος , Παπαστράτος

1 στα 5 πακέτα στην Ελλάδα είναι παράνομο σύμφωνα με τη μελέτη SUN 2016 της KPMG στερώντας περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. H Ελλάδα εμφάνισε μικρή βελτίωση, από 19,8% σε 18,8%, η οποία οφείλεται στις προσπάθειες των διωκτικών Αρχών και τη φορολογική σταθερότητα των προηγούμενων δύο ετών. Αντίθετα, για το 2017 και εξ αιτίας της συντριπτικής αύξησης της φορολογίας, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων θα αγγίξει το 30% και θα στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Μέχρι τώρα δυστυχώς επιβεβαιώνεται, αφού τα έσοδα από τα καπνικά στο πρώτο 5μηνο του 2017 υστερούν κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

CATHY HAENLAIN

Research Fellow – Serious & Organized Crime, RUSI – Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, το παλαιότερο ανεξάρτητο think tank σε θέματα ασφάλειας και άμυνας

Πίσω από το παράνομο εμπόριο κρύβονται ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες αναπτύσσονται όπου υπαρχει διαφθορά, κενά νομοθεσίας αλλά και ανεκτικότητα από την κοινωνία. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Βασικοί κόμβοι διαμετακόμισης παράνομων εμπορευμάτων στην Ελλάδα είναι το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικό πρόβλημα οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

Πρέπει να αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για το παράνομο εμπόριο και χρειάζονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης.

 0113

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τη 2η ενότητα συντόνισε ο κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, Δρ. Νομικής, Senior Associate, Δρακόπουλος Δικηγορική Εταιρεία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ

Ειδικός Γραμματέας Σ.Δ.Ο.Ε.

Ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στο παραεμπόριο πρωτίστως ως πρόβλημα της διακίνησης προϊόντων δίχως διακίνηση παραστατικών. Αναφέρθηκε σε αναλυτικά στοιχεία περί της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του παραεμπορίου, όσο και στις έμμεσες επιπτώσεις, δηλαδή απώλεια εισφορών και θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε στους περιορισμένους πόρους της Υπηρεσίας της οποίας προϊσταται και τόνισε ότι στρατηγικός στόχος στα απομιμητικά προϊόντα είναι μεγάλοι προμηθευτές.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΜΑΛΗ

Πρόεδρος Πρωτοδικών, Δικαστική Διαμεσολαβήτρια

Η κα Μάμαλη αναφέρθηκε στις νομικές ρυθμίσεις περί προστασίας του σήματος και δη στις διατάξεις του ν. 4072/2012. Αναφέρθηκε στο καθεστώς αστικής προστασίας, δηλαδή την αξίωση άρσης και παράλειψης της προσβολής και την αξίωση αποζημίωσης (και δη στις τρεις ειδικότερες μορφές αυτής), στις ποινικές διατάξεις του ως άνω νόμου και στο καθεστώς των ασφαλιστικών μέτρων. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξίωση παροχής πληροφόρησης για τα δίκτυα διανομής των απομιμητικών προϊόντων σε περίπτωση προσβολής σε «εμπορική κλίμακα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος

Ο κ. Μακρής  αναφέρθηκε από επιχειρηματικής πλευράς  στο παραεμπόριο, ως πρόβλημα δημιουργίας συνθηκών μη υγιούς ανταγωνισμού. Αναφέρθηκε στο αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διαπνέει τον κάθε πολίτη και την ανάγκη δημιουργίας μιας «καταναλωτικής συνείδησης» μέσω διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Γενικός Διευθυντής, ΟΒΙ

Ο κ. Καπλάνης παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του παραεμπορίου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ευρωπαϊκά κράτη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΟΒΙ και αναφέρθηκε στη σκέψη δημιουργίας ενός ενιαίο φορές κατοχύρωσης διανοητικών δικαιωμάτων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

Partner, IP Head, Δρακόπουλος δικηγορική Εταιρεία

Ο κ. Κοσμόπουλος  αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτείας για την προστασία του σήματος λόγω της εξασφαλιστικής λειτουργίας του. τόνισε το νομικό καθεστώς για την επιβολή των δικαιωμάτων ΙΡ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στην άδικη κατά τη γνώμη του ένταξη της Ελλάδας στην Αμερικανική Λίστα 301.

0148

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Γενικός Γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς – Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 • Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα όπως και σε άλλα είδη με ειδικό φόρο κατανάλωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του λαθρεμπορίου
 • Δεδομένου ότι οι ποινές και τα πρόστιμα είναι χαμηλά δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στην παραβατικότητα
 • Μελέτη που έγινε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της Διαφοράς με το Πάντειο Πανεπιστήμιο μεταξύ άλλων καταλήγει σε προτεινόμενες μεθόδους προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση των παράνομων προϊόντων καπνού.  Στόχος είναι τα αποτελέσματα της μελέτης να υλοποιηθούν και σε άλλους κλάδους
 • Το νέο Συντονιστικό κέντρο έχει κύριο στόχο την εύρυθμη συνεργασία των σχετικών Διωκτικών Αρχών και την καταπολέμηση της διαφθοράς

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΣ

Αντιπλοίαρχος, Εκπρόσωπος Τύπου και Προϊστάμενος Γραφείου ΜΜΕ & Δημοσίων Σχέσεων, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

 • Τόνισε ότι παρά το τεράστιο διασωστικό έργο, που επιτελούν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, με την έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, δεν έχει ατονήσει ούτε για μια στιγμή ο διωκτικός ρόλος του Λ.Σ., όσον αφορά την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, μία εκ των οποίων είναι φυσικά και η λαθραία διακίνηση καπνικών και άλλων ειδών, η οποία τείνει να γίνει μάστιγα με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την Εθνική μας Οικονομία, με την απώλεια τεράστιων εσόδων από τους διαφυγόντες δασμούς.
 • Τα δίκτυα διακίνησης λαθραίων προϊόντων είναι κανονικές εγκληματικές οργανώσεις, πολύ καλά οργανωμένες που δεν έχουν τίποτα να «ζηλέψουν» από άλλα εγκληματικά δίκτυα  διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπλων κ.λ.π. , τα οποία δίκτυα μπορεί κάλλιστα να συνδέονται μεταξύ τους.  Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο η κάθε περίπτωση εξάρθρωσης δικτύου διακίνησης λαθραίων προϊόντων εξετάζεται ενδελεχώς προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα πλοκάμια του και οι τυχόν διασυνδέσεις του με άλλες παράνομες δραστηριότητες.
 • Ενδεικτικά και προκειμένου να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους των λαθραίως διακινούμενων καπνικών προϊόντων, ανέφερε ότι από τις αρχές του έτους 2012 μέχρι και σήμερα, χρονικό διάστημα πεντέμισι (5,5) ετών το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει εξιχνιάσει 267 υποθέσεις λαθραίας διακίνησης καπνικών προϊόντων στις οποίες έχουν κατασχεθεί σχεδόν 43 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων, πάνω από 1,2 τόνοι καπνού, έχουν συλληφθεί 504 άτομα εμπλεκόμενα με το λαθρεμπόριο, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών για το ελληνικό Δημόσιο, για αυτές ακριβώς τις κατασχεθείσες ποσότητες καπνικών ειδών,  υπερβαίνει τα 148  εκατομμύρια ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ

Προϊστάμενος Τμήματος Δίωξης  Λαθρεμπορίου, Γ’ Τελωνείο Πειραιά

 • Το Λιμάνι του Πειραιά είναι το πρώτο σημείο εισόδου στην ενδοχώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Μέση & Απω Ανατολή
 • Αναφέρθηκε τον Κανονισμό της ΕΕ  608/2013, με τον οποίο καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες παρέμβασης των Τελωνειακών Αρχών, όταν εμπορεύματα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας τελούν ή θα έπρεπε να τελούν υπό τελωνειακή επιτήρηση ή τελωνειακό έλεγχο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.
 • Αναφέρθηκε επίσης και στις κυρώσεις που προβλέπονται από το Άρθρο 147 § 7 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» για τα παραποιημένα προϊόντα
 • Αναφέρθηκε και στα στατιστικά των δεσμεύσεων/κατασχέσεων παραποιημένων προϊόντων στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά τα οποία δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις παραποιημένων μόλις στο Α’ εξάμηνο του 2017 έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2016

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΗ

Αστυνόμος Β’ – Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών & Στρατηγικής, στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

 • Παρουσίασε την δομή της υπηρεσίας και κύρια αποστολή την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή της παραβατικότητας
 • Παρουσίασε την μεθοδολογία και τις υπάρχουσες πρακτικές που χρησιμοποιεί η Οικονομική Αστυνομία για την πάταξη των παραβάσεων, σε συνεργασία με Αρχές και φορείς τόσο  Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.
 • Αναφέρθηκε επίσης και σε πολύ πετυχημένες επιχειρήσεις της υπηρεσίας που είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων παράνομων προϊόντων αλλά και την εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΟΣ

Προϊστάμενος του Τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας & Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ

 • Η υπηρεσία του ΣΔΟΕ έχει πλέον 20 χρόνια ζωής και αποτελεί τον πιο γνωστό τίτλο (brand name) στη χώρα στο χώρο της δίωξης. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχων, όλων των ειδών και έχει χειριστεί μεγάλης σημασίας υποθέσεις.  Η διάρθρωσή της περιλαμβάνει σημαντικές υλικοτεχνικές υποδομές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
 • Αναφέρθηκε στην μεθοδολογία της υπηρεσίας με κύριους άξονες την αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, την ταχεία διενέργεια επιτόπιων ερευνών και ελέγχων, την τήρηση των ελεγκτικών διαδικασιών, τον σωστό προγραμματισμό των ελέγχων με στόχο την καίρια αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
 • Αναφέρθηκε επίσης στα εντυπωσιακά αποτελέσματα των επιχειρήσεων με την δέσμευση και καταστροφή πολύ μεγάλων ποσοτήτων παράνομων προϊόντων όσο και την εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων.

 

ProgramAgenda

 

SPONSOR

LOGO PAPASTRATOS ENG

 • July 6, 2017
  10:00 am - 2:00 pm

Event Location

Venue:  

Venue Phone: 2103222210

Address:
Vasileos Georgiou A 3, Athens, ATT, GR, 10564

Description: