880X270

Με εξαιρετικά σημαντικές τοποθετήσεις και ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 14o Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο: «Απόδοση Φορολογικής Πολιτικής σε Περιβάλλον Παραοικονομίας», στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών πριν από το 2020, παραδέχθηκε ο Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, μιλώντας στο 14ο Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς υπάρχουν στρεβλώσεις, σημειώνοντας ότι από το 2020-2021 θα δημιουργηθεί περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

ATH_4144

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας από το βήμα του Αthens Tax Forum αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών στην εφορία. Θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Ταυτόχρονα, ξεκινούν έρευνες μέσω του Facebook και  του Διαδικτύου για να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.

 ATH_4257

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους, ωστόσο, όπως τόνισε, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας.

ATH_1669

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, εις βάρος άλλων. Αντίθετα, υπογράμμισε πως θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η δομή και η λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, στην επόμενη ημέρα να είναι τέτοια, που να το καθιστά καταρχήν ανταγωνιστικό.

ATH_1845

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλιας, τόνισε ότι το 70% πηγαίνει σε φόρους. Στο ίδιο συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κκ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα, και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015. Το διάστημα 2004-2015, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την έκταση της παραοικονομίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2016 στην έκτη υψηλότερη θέση ως προς τη μέση συνολική φορολογική επιβάρυνση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ποσοστό 38,2% του εισοδήματος, έναντι 28,6% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

ATH_1599

ATH_2366

 presentations bar

Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Σταύρος Κώστας, Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Κώστας Καλλιντέρης, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρία Ζέπος & Γιαννόπουλος

Ελισάβετ Ελευθεριάδου, Εταίρος, Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρία

Γρηγόρης Ταπεινός, Senior Partner, Key Consultants

Σταυρούλα Μαρουσάκη, Tax Director, PwC Greece

Γεωργία Σταματέλου, Partner, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, KPMG Σύμβουλοι ΑΕ

Κωνσταντίνος Ρουμπής, Principal, Tax, Deloitte

Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος & Γιάννης Ζαχαριάδης, Επικεφαλής Economic Advisory, ΕΥ Ελλάδος

Ευάγγελος Αμπελιώτης, Πρόεδρος, Abeliotis & Associates

Σωτήρης Γιούσιος, Senior Tax Partner, Grant Thornton

ypomnima bar

Digi bar

video BAR

bar interview

capital.gr        c4bTV         sbctv     cnn.gr

BAR AGENDA

SPONSORS PLATE 880X270

  • April 19, 2018
    12:00 pm - 10:00 pm

Event Location

Venue:  

Venue Phone: 00800 3122 1211

Address:
Syngrou Avenue 89-93, Athens11745