880x225HCC

BUSINESSES AND COMPETITION IN GREECE IN THE CONTEXT OF

THE DIGITAL SINGLE MARKET

0095

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: “Επιχειρήσεις και Ανταγωνισμός στο Πλαίσιο της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς” με στόχο να εξεταστεί η διασύνδεση του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό εντός της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και να δημιουργήσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ενασχόληση με μια προσοδοφόρο και εξωστρεφή δραστηριότητα  που θα αποτελέσει την βάση  των εμπορικών συναλλαγών στο άμεσο μέλλον.

0252

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης: “Προβάλλουμε σήμερα τις νέες ευκαιρίες και την απαραίτητη ενημέρωση και προετοιμασία  για να δημιουργηθεί ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό πεδίο”. Επιπλέον πρόσθεσε ότι “Η Συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών ήταν πολύ θετική και αναγκαία διότι ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν ήδη καθυστερήσει και μειώνει την αβεβαιότητα όσον αφορά τουλάχιστον τις προθέσεις των δύο μερών.Ακόμη σημαντικότερο όμως είναι να τελειώσουμε γρήγορα με τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της αξιολόγησης γιατί μόνο τότε θα αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ένταξη στο QE, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επάνοδο των καταθέσεων και των επενδύσεων που αποτελούν όλα  απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εργασίας”.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτρης Κυριτσάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη, ενός νέου κινήματος διαφωτισμού που θα δώσει ξανά περιεχόμενο σε κρίσιμες έννοιες, όπως η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα και νέα πνοή και ορίζοντες στην επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία και σκοπό την δημιουργία προϋποθέσεων και ανάπτυξης σε συλλογικό αλλά και ατομικό για τις επιμέρους επιχειρήσεις επίπεδο και συμφέρον. Μίλησε για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία όπως δήλωσε, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί μία εύρυθμη και υγιής ομαλή λειτουργία στην Ελληνική αγορά προασπίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των καταναλωτών. Αναφέρθηκε επίσης στα καρτέλ τονίζοντας την ανάγκη πάταξης του καρτελικού τύπου συμπεριφορών που πολλές φορές αποβαίνουν επιζήμιες όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά επιζήμιες ακόμη και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “Μακριά από τα καρτέλ, δεν οδηγούν πουθενά”. Δεν παρέλειψε επίσης να τοποθετηθεί στα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρίες λέγοντας: “Αποδέκτες των ποινών και των μέτρων αυτών είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες, μικροί ή μεγάλοι, οι οποίοι δεν εννοούν για δικούς τους καθαρά λόγους να σεβαστούν τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς”. Αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε ότι: “Πρόκληση αποτελεί η ανάπτυξη σε διεθνή κλίμακα του ηλεκτρονικού εμπορίου”, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

0300

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τόνισε στην ομιλία του πως η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελούν προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας και της σύνδεσης της με την παραγωγή, καθώς και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως: “Οι οριζόντιες πολιτικές όπως η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM) πρέπει να συνδυάζονται με στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για την στήριξη κλάδων που η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα οι ΤΠΕ και η αγροδιατροφή. Παράλληλα χρειάζονται ουσιαστικές επενδύσεις στον τομέα των άυλων στοιχείων, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ ισχυρών καθεστώτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ενός πλαισίου που προάγει την καινοτομία και την ταχεία διάχυση της στην οικονομία. Και φυσικά, η ενίσχυση, η τεχνολογική αναβάθμιση και η ψηφιακή διασύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής και της απασχόλησης στη χώρα μας.” Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης ανέλυσε τις ενέργειες του Υπουργείου για την τεχνολογική αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, τόσο στο χρηματοδοτικό επίπεδο, μέσα από τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και των καθεστώτων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όσο και στο θεσμικό με μία σειρά παρεμβάσεις που δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη διασύνδεση τους με την παραγωγή, ενώ αίρουν τα εμπόδια για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας, παρέχοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη ασφάλεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

0108

Ο Επικεφαλής Σύμβουλος Πολιτικής Aνταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Luc Peeperkorn (παρουσάση) επικεντρώθηκε στους βασικούς περιορισμούς των online πωλήσεων από τη σκοπιά του δικαίου του ανταγωνισμού και μεταξύ άλλων στους περιορισμούς ως προς το σε ποιους αντισυμβαλλόμενους και σε ποια γεωγραφική περιοχή μπορούν να πωλούν οι διανομείς, ενώ εξέτασε επίσης τις ρήτρες του πλέον ευνοούμενου πελάτη στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

 

Ο κ. Rosario Rende Granata (παρουσίαση), στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Digital Single Market Taskforce, της Task Force για την ψηφιακή ενιαία αγορά αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Geo Blocking δηλαδή του αποκλεισμού καταναλωτών λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί μέσα από το νέο πλαίσιο να αποτρέψει προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.  Ο κ. Granata αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα σε περιπτώσεις και τομείς στους οποίους το Geo Blocking συμβαίνει, παρέχοντας έτσι μία ολοκληρωμένη εικόνα του συγκεκριμένου προβλήματος στους παριστάμενους της εκδήλωσης. Ο κ. Granata αναφέρθηκε ακόμη στην τομεακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce sector inquiry) και ιδιαίτερα στους στόχους της, στο χρονικό πλαίσιο, στα βασικά της ευρήματα, στις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού και σε άλλες παράλληλες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υποθέσεις και νομοθέτηση).

 

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης (παρουσίαση), Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του ελληνικού διαδικτυακού εμπορίου και τη συμπεριφορά των ελλήνων online καταναλωτών (μεταξύ άλλων τον πολυκαναλικό χαρακτήρα της), τη χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής για online πληρωμές και τη σημασία της κινητής πρόσβασης, και έθεσε τις παραμέτρους του πλαισίου για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

 

Ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας (παρουσίαση), Country Manager Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της εταιρίας SAP, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, την αλλαγή των παραγωγικών διαδικασιών που επιφέρει και την δυναμική διάσταση που προσδίδει στην αγορά, καθώς και στην ανάγκη ολοκληρωμένης ένταξης της ψηφιακών διαδικασιών στο επιχειρείν. Ο κ. Ξηρόκωστος αναφέρθηκε στο πως η SAP ‘βλέπει’ το μέλλον και ποιοι θα είναι οι σημαντικότεροι πυλώνες στους οποίους θα βασίζεται ένα μελλοντικό εταιρικό περιβάλλον, όπως άνθρωποι-στελέχη της εταιρίας ανεξάρτητα του βαθμού της εμπλοκής ττης τεχνολογίας στην παραγωγή, οι καταναλωτές και η διαχείριση και προστασία των δεδομένων.

0175

Στην ενδεχόμενη ανάγκη αλλαγής της πολιτικής ανταγωνισμού σε σύγκριση με όσα γνωρίζαμε ως τώρα, αλλαγή που θα απαντά στα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής οικονομίας, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σχεδιάσουμε νόμους για μια αγορά που δεν ξέρουμε πώς θα είναι». Ο ίδιος επεσήμανε και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ευνοηθεί από την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα πρώτον, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι τέτοιο που να επιτρέπει την ανάπτυξη της καινοτομίας, αλλά και τη δυνατότητα να αποτύχει χωρίς μεγάλο κόστος -αναμόρφωση δηλαδή του πτωχευτικού δικαίου- και δεύτερον, ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης και δη της τριτοβάθμιας με την καινοτομία.

 

Στη συμβολή της ψηφιακής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στο πως θα πρέπει να είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην αποτρέπει τις επενδύσεις στον κλάδο αναφέρθηκε η κυρία Ειρήνη Νικολαΐδη (παρουσίαση), Νομική Σύμβουλος και επικεφαλής νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ. Όπως επεσήμανε η κα Νικολαΐδη, έως το 2020 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και 50 δισεκατομμύρια συσκευές εκτιμάται ότι θα είναι δικτυωμένες, on line. Τα οφέλη στην παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται ότι θα είναι τα ακόλουθα: για κάθε 1% αύξηση της ψηφιοποίησης, θα αυξάνεται κατά 0,5% το ΑΕΠ και κατά 1,9% το διεθνές εμπόριο. Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα τόνισε ότι δυστυχώς είναι στην 26η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ωριμότητα και επεσήμανε ότι η συμβολή της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ υπολογίζεται -εάν είχε βεβαίως αυτή αναπτυχθεί- σε τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αφού υπενθύμισε τις επενδύσεις του ΟΤΕ στα δίκτυα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το 2020 ανέλυσε τις δράσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη ρυθμιστική πολιτική: α) αδειοδοτικό περιβάλλον που να επιτρέπει την κατασκευή δικτύων, β) αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, γ) ίσες συνθήκες ανταγωνισμού, δ) προβλέψιμο και ασφαλές ρυθμιστικό περιβάλλον, ε) ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, στ) κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, ζ) περιορισμός της υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η) ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και θ) επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

Η κυρία Βικτωρία Μερτικοπούλου (παρουσίαση), Εισηγήτρια-Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέρθηκε στους περιορισμούς του ανταγωνισμού και ιδίως στους φραγμούς γεωγραφικού χαρακτήρα, που παρατηρούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην εφαρμογή σε αυτούς των κανόνων του ανταγωνισμού και της σχετικής ενωσιακής και εθνικής νομολογίας, στην επάρκεια του ρυθμιστικού πλαισίου, στα επιθυμητά χαρακτηριστικά εξ επόψεως πολιτικής ανταγωνισμού που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, στο στόχο της καλύτερης πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς και στις προκλήσεις που παρουσιάζει το ψηφιακό περιβάλλον σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.

 

Η κυρία Αναστασία Δρίτσα (παρουσίαση), δικηγόρος, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης – Γεωργόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στα πορίσματα της Προκαταρκτικής Έκθεσης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της κλαδικής έρευνας που διενήργησε για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα όρια που τίθενται από το δίκαιο ανταγωνισμού, βάσει του Κανονισμού Απαλλαγής, των Κατευθυντηρίων Γραμμών για τους κάθετους περιορισμούς, αλλά και της συνεχώς αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής νομολογίας, στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών δικτύων διανομής. Επίσης, ανέλυσε περιοριστικές πρακτικές που κρίνονται παράνομες, περιορισμούς διανομέων που επιτρέπονται, και σε διάφορα σημεία που χρήζουν προσοχής από επαγγελματίες και νομικούς που ασχολούνται με το θέμα.

 

Τις δύο θεματικές ενότητες της εκδήλωσης συντόνισαν ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η κυρία Δήμητρα Μανιφάβα, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιριών ΟΤΕ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, SAP, AEGEAN και VIVA WALLET.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

  • February 23, 2017
    4:00 pm - 8:00 pm

Event Location

Venue:  

Address:
1 Vasileos Georgiou A' str, Athens, ATT, GR, 105 64