880X270

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΑ

Ολοκληρώθηκε  από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το συνέδριο με θέμα THE NEW GDPR: LEGAL AND PRACTICAL DIMENSIONS, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

 0128

0094

Ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικής Μεταρρύθμισης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία 25 χρόνια τεχνολογικής ανάπτυξης η οποία έχει επιφέρει μια τεράστια κλίμακα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ήταν λογικό και αναμενόμενο να υιοθετηθεί ένας γενικός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων ο οποίος εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Μάιο του 2016 και πρόκειται να εφαρμοστεί τον Μάιο του 2018. Η οδηγία που αντικαθιστά ο νέος κανονισμός, είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1995 και συνεπώς είχε τύχει επεξεργασίας στην προ διαδικτύου εποχή. Ο αντίστοιχος ελληνικός νόμος 2472, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1997 έχοντας βέβαια υποστεί 17 τροποποιήσεις έως σήμερα». Συνέχισε επισημαίνοντας, «αναμφίβολα λοιπόν, σε επίπεδο επιχειρήσεων, ο νέος κανονισμός επηρεάζει τη λειτουργία του κάθε οργανισμού και θα επιφέρει αλλαγές σε πολλά τμήματα των επιχειρήσεων, όπως το τμήμα marketing, το τμήμα μισθοδοσίας, το ΙΤ, το νομικό τμήμα κ.α.

0154

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. ΣΙΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος κατά την περίοδο της υποψηφιότητάς του, κέρδισε την υποστήριξη των επιχειρήσεων με την υπόσχεση να περιορίσει το υπερβολικό regulation (ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο), που υπήρχε στις ΗΠΑ και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να το υλοποιεί σήμερα. Συνέχισε λέγοντας, ασφαλώς και μας χρειάζεται ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, αρχές μέσα στις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις.  Ο «υπερθετικός βαθμός», όμως και η τάχιστη εξέλιξη αυτού του περιβάλλοντος που δε ρυθμίζει απλώς τις αρχές, αλλά περιορίζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν, αφαιρεί ένα μέρος της ευελιξίας, και της εφευρετικότητάς τους. Βεβαίως, ο νόμος είναι νόμος και καλούμαστε σήμερα να τον εφαρμόσουμε, σε ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής.

0194

Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα & Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ, κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας επεσήμανε ότι η ημερομηνία εφαρμογής του νέου κανονισμού είναι ανελαστική και ότι δεν πρέπει κανείς να υπολογίζει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος. Στην κρίσιμη περίοδο προσαρμογής που διανύουμε, υπάρχει ένα βασικό ζητούμενο, να προετοιμαστούν όσοι εμπλέκονται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και κυρίως οι επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να επανεξετάσουν όλες τις διαδικασίες διαχείρισης των πληροφοριών, να εναρμονιστούν με τη νέα νομοθεσία και να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου συνθετικού πλαισίου, με ομοιόμορφη εφαρμογή. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι κανονισμός και όχι οδηγία, που, επιδιώκει σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικά περιβάλλον, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθόσον υπάρχει ραγδαία εξέλιξη της ροής δεδομένων, αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έξυπνων εφαρμογών, συσκευών κλπ.  Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μενουδάκος, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι πέραν της ήδη υπάρχουσας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με το εν λόγω θέμα,  έχει ζητηθεί να δημιουργηθεί αντίστοιχη ομάδα εργασίας, με σκοπό να υποβάλει προτάσεις στον νομοθέτη, στο πλαίσιο της προσαρμογής του ελληνικού δικαίου στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού.

 0381

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ με συντονίστρια την κα ΛΙΑΝΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ, Δικηγόρο/Εταίρο και Αναπλ. Γενική Διευθύντρια  της δικηγορικής εταιρείας Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες και μέλος του Διεθνούς Νομικού και Φορολογικού Δικτύου της KPMG.

Αντικείμενο των παρουσιάσεων ήταν η ανάλυση ορισμένων από τις νέες έννοιες που εισήγαγε ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 679/2016 στα πλαίσια των επιπτώσεων που έχουν και θα έχουν αυτές οι έννοιες άμεσα και σε κάθε περίπτωση από τις 25 Μαϊου 2018, για τον επιχειρηματικό κόσμο – αλλά και κάθε είδους οργανισμό ή δημόσια αρχή που τηρεί ή/και επεξεργάζεται ή/και διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα σε τρίτους.

0277

Η κα ΖΩΗ ΚΑΡΔΑΣΙΑΔΟΥ, Legal Officer, Policy & Consultation Unit, European Data Protection Supervisor,  παρουσίασε την έννοια και την σημασία της Λογοδοσίας και της Ενίσχυσης του Υποκειμένου των Δεδομένων, ως βασικούς πυλώνες του ανωτέρω Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

0289

Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Επίκουρος Kαθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, αναφέρθηκε στους Κώδικες Δεοντολογίας ως Εργαλείο Συμμόρφωσης με τον ανωτέρω Ευρωπαϊκό Κανονισμό από επιχειρήσεις και οργανισμούς.

0321

Ο κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΜΠΕΓΙΩΤΗΣ, Senior Associate, Δικηγορική Εταιρεία Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, αναφέρθηκε στην επίδραση που έχει ο ανωτέρω Ευρωπαϊκός Κανονισμός στην Επεξεργασία των Δεδομένων των Εργαζομένων κάθε επιχείρησης.

0349

Η κα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, Δικηγόρος/Εταίρος, KLC Law Firm, ανέλυσε την έννοια και τις εκφάνσεις του Profiling και την σημασία του για την επιχείρηση και τον πολίτη.

0535

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ με συντονιστή τον κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΜΙΤΛΕΤΤΟΝ, Προϊστάμενο του Τμήματος Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην ενότητα αυτή εξετάσθηκαν πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και αναπτύχθηκαν οι βασικές προτεραιότητες των υπευθύνων επεξεργασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των υποκειμένων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

0412

Η κα ΛΙΛΙΑΝ ΜΗΤΡΟΥ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στον ΓΚΠΔ, ανέπτυξε τις βασικές αρχές του νέου Κανονισμού και παρουσίασε τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας νομοθέτης και ο εφαρμοστής του δικαίου σε σχέση με τον Κανονισμό.

0442

Η κα ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων, Microsoft Ελλάς, Κύπρος & Μάλτα, ανέπτυξε τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν όσον αφορά τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστικού νέφους.

0482

Ο κ. GIANGIACOMO OLIVI, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας DLA PIPER του Μιλάνου, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες που απαιτούνται για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στον νέο Κανονισμό και έκανε μία ανασκόπηση της κατάστασης στην Ιταλία σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού.

0531

Η κα ΕΡΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Δικηγόρος στην Εταιρεία KG Law Firm και ειδική σε θέματα προστασίας δεδομένων, έκανε μία επισκόπηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων που καθιερώνονται από τον νέο Κανονισμό και αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής επίγνωσης των δικαιωμάτων από τους υπευθύνους επεξεργασίας προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερη συμμόρφωση όσον αφορά την υποχρέωση λογοδοσίας.

0690

Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟ: ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ τις ΝΕΕΣ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ με συντονιστή τον Δρ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΡΒΕΡΗ, Αναπλ. Διευθυντή του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βασικός άξονας των παρουσιάσεων ήταν η τεχνολογική προσέγγιση μεγάλων εταιρειών στην εύρεση λύσεων για την συμμόρφωση εταιρειών και οργανισμών με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EU 2016/679).

0594

Η κα ΑΝΝΑ ΠΟΥΛΙΟΥ, Head of Privacy της Chanel παρουσίασε τεχνικές χρήσης ψευδωνυμοποίησης στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για τα υποκείμενα των δεδομένων και να διευκολύνουν τους υπευθύνους επεξεργασίας και τους εκτελούντες την επεξεργασία να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στην προστασία των δεδομένων.

0608

Η κα ΜΑΡΟΥΔΙΩ ΚΕΝΤΟΥΡΗ, Enterprise Solution Leader στην ΙΒΜ,  παρουσίασε πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του Κανονισμού στις επιχειρήσεις και λύσεις ασφαλείας της εταιρείας που εκπροσωπεί.

0634

Ο κ. NICK NICOLESCU,  Territory Account Manager, Forcepoint, παρουσίασε την εταιρεία που εκπροσωπεί και μίλησε για την προστασία της ανθρώπινης πλευράς με τεχνολογικές λύσεις.

0661

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, EECIS Security Regional Leader της Oracle,  παρουσίασε πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του Κανονισμού στις επιχειρήσεις και λύσεις ασφαλείας της εταιρείας που εκπροσωπεί  όπως Discovery, Enrichment, Foundation και Enforcement.

 0760

Η τέταρτη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ με συντονίστρια την κα ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΟΥ, Οικονομική Διευθύντρια Προγραμματισμού και Ελέγχου Ομίλου FOURLIS.  Βασικός άξονας των παρουσιάσεων ήταν η επισκόπηση των αρχών του νέου Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EU 2016/679) προκειμένου να επεξηγηθούν οι αλλαγές που επιφέρει και να διευκολυνθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή του στις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

0727

Ο κ. ΞΕΝΟΦΩΝ ΛΙΑΠΑΚΗΣ, Γενικός Διευθυντής CIO & Services, Ομίλου INTERAMERICAN & Πρόεδρος του Hellenic CIO Forum, παρουσίασε τα κύρια σημεία και τις αρχές του νέου Κανονισμού, τον τρόπο και τα οφέλη από την υλοποίησή του και αναφέρθηκε στη μεθοδολογία υλοποίησης και σχετικά ευρήματα του Ομίλου INTERAMERICAN.

0764

Η κα ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΤΖΑΡΑ, Δικηγόρος LL.M, Senior Associate, Ρόκας Δικηγορική Εταιρεία, αναφέρθηκε στις απαιτήσεις και την εφαρμογή της Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την Προστασία Δεδομένων.

0794

Ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, Διευθυντής Εταιρικής Συμμόρφωσης & Προστασίας Δεδομένων της Βιανέξ ΑΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις φάσεις υλοποίησης ενός έργου GDPR από την προετοιμασία και οργάνωση του έργου, την εκτίμηση και διάγνωση έως τον οδικό χάρτη με τα βήματα της υλοποίησης.

0833

Ο κ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΣΗΣ, Δικηγόρος LL.M, Μέλος του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Πρόεδρος ΕΠΠΔΙ, Co-Chair IAPP Greek KnowledgeNet Chapter αναφέρθηκε εκτός από τον Κανονισμό GDPR, στις οδηγίες NIS – ePrivacy της ΕΕ παρουσίασε τον κοινό τους στόχο ενώ, ανέλυσε γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε να δεδομένα μας και ποιες ευκαιρίες εμφανίζονται για τις επιχειρήσεις.

 FASA progrFASA PROGRAM

Screenshot_4

Screenshot_2

  • November 21, 2017
    8:00 am - 5:00 pm

Event Location

Venue:  

Venue Phone: 00800 3122 1211

Address:
Syngrou Avenue 89-93, Athens11745